5 Ocak 2017 Perşembe

Nasıl Terfi Edilir?

Yükselmek, terfi etmek iş hayatına başlayan çoğumuzun hedefi oluyor. Hangi nesil olursak olalım bu istek iş hayatımızda, bizi motive eden faktörlerin her zaman ilk üçünde oldu. Hatta aile şirketlerinde çalışan bir aile üyesi veya kendi işini kurmuş bir kişi için bile yükselme önemli bir hedef.Bazen tek terfi veya unvan bile yetmiyor. ( Bir aile şirketi üyesinin kartvizitinde şöyle bir unvan dizilişi görmüştüm, "pazarlama genel müdür yardımcısı, icra kurulu başkan yardımcısı, yönetim kurulu üyesi". ) Aynı şeyi  profesyonel yöneticilerde de görebiliyoruz. 

Şirketlerde kariyer planlama, performans, yedekleme projeleri ve yönetici adayı gibi çok sayıda programlar uygulanıyor. Büyük emek,zaman ve bütçe ayrılıyor. Uzun süreli kompleks aday seçim süreçleri, eğitim programları, şirket veya grup içinde duyurular yani iç veya dış iletişimini de epey iddialı yapan şirketler var.  

Peki gerçek hayatımızda terfiler nasıl gerçekleşiyor?  Performansı yüksek olmasına rağmen terfi etmeyen çok kişi var. Tam ben hak ettim derken, hiç beklenmedik içeriden bir adayın terfi ettiği örnekte çok var. İçeride çok sayıda aday varken, dışarıdan birisinin gelip o koltuğa oturduğu çok örnek var. Birde karar verici yöneticilerin çok sık değiştiği şirketlerde, size eski yönetici sizi önermiş ama bende bir sizin performansınızı görmek istiyorum durumları var. Dışarıdan gelen bir üst düzey yöneticinin kendi ekibi ile geldiği örneklerde epey fazla. Birde siz terfi beklerken size bağlı birisinin terfi ettiği örnekler var. Bu örnekler global ve yerel şirketlerde, hatta kurumsal olduğunu tanımlayan şirketlerde de var. Yani her sektörde, aile veya kurumsal, yerel veya global her ölçekteki şirketlerde bu örnekler var.   

Peki bizim göremediğimiz hangi kriterler ile bu terfiler oluyor? Biz neyi atlıyoruz? Bu soruların cevabını bulmak için,yıllar önce bu konuda yaptığımız bir çalışma vardı. Büyük bir hedef kitleyi kapsayan çok kısa , aşağıda paylaştığım, tek soruluk bir anket çalışması yapmıştık. 

Soru : Nasıl Terfi Ettiniz?
-Yüksek iş performansımla.
-Doğru zamanda, doğru yerde olarak.
-Yönetici adayı programlarına katılarak.
-Kendimi iyi pazarlayarak/satarak.
-Doğru kişilere oynayıp, araya koyarak.
-Kariyer planlama ile.
-Bekleyerek ( kıdem sayesinde ).
Lütfen tek seçenek işaretleyiniz.

10 yıl önceki bu ankette çıkan ilk 3 neydi derseniz. Paylaşayım.
1.Doğru kişilere oynayıp, araya koyarak.
2.Kendimi iyi pazarlayarak/satarak.
3.Doğru zamanda, doğru yerde olarak. 

Aynı anketi bugün tekrar yapalım istiyorum. 
Lütfen aşağıdaki linkten anketi yaparsanız ve yapmasını istediğiniz kişilere iletirseniz sevinirim.
  
Sonuçları sizlerle paylaşacağım.

Teşekkürler