4 Ocak 2017 Çarşamba

BES uygulamasına geçerken İGES ile ESOP ve PKB modellerini entegre kurma fırsatını kullanın.

Bireysel Emeklilik Sistemine ( BES ) otomatik katılım, yılbaşından itibaren çalışan sayısına bağlı olarak uygulanmaya başlandı. İki yıl içinde 5 ve üzeri çalışanı olan şirketlerde sisteme dahil olacak ve otomatik katılımdaki şirket sayısı artacak.

BES uygulamasına geçen ve geçecek şirketler, bu geçişi avantaja dönüştürüp, insan kaynakları uygulamalarını da geliştirerek sektörlerinde fark ve rekabet avantajı yaratabileceklerini hatırlatmak istiyorum. Bunun çok iyi örnekleri global şirketlerde uzun yıllardır var. İlk uygulamalar 1974 yılında ABD'de uygulanmaya başlandı ve süreç içinde İK ve Fon modeli olarak yayıldı. Özellikle rekabetçi sektörlerde ve yetenek yönetimi uygulayan şirketlerde en çekici İK araçlarından birisine dönüştü. Ben ilk kez Colgate'de çalışırken bu modeller ile tanıştım ve öğrendim. Sonra da Türkiye'deki bazı şirketlerde bu modelleri kurduk ve etkisini gördük.Şirketlerin değer zincirine, kaldıraç etkisi yaratarak ciddi katkıları oldu.

Peki İnsan Kaynakları hangi alanlarda bu uygulamaları kullanabilir ve fark yaratabilir. Aslında İK'nın her alanına etkisi var ama spesifik alanlara bakalım.

Özellikle nitelikli, yetenekli ve kilit personeli şirkete çekmek ve elde tutmak için uygulanır. Bu çalışmalar şirketleri diğer rakiplerinden ciddi oranda ayırır ve en çok çalışmak istenilen şirketler ligine taşır.

Performans sisteminizi bu modeller ile entegre ederek, performansta her düzeyde daha yüksek sonuçlar elde edebilirsiniz. Performans düzeylerine göre farklı paketler hazırlamak çok etkili olur.

Kariyer planlama ve yedekleme sisteminizi bu modeller ile entegre ederek, yatay ve dikey hareketleri çekici kılabilirsiniz. Yedekleme sisteminize daha çok iç aday girmesini teşvik eder hale gelirsiniz.

Ödüllendirme sistemleri içine entegre ederek, esnek ücret sistemi ürünlerine dönüştürebilirsiniz. Kişiye özel insan kaynakları ( birebir İK ) modeline geçebilirsiniz ve senin farkındayım mesajını verirsiniz.

Özendirici bir araç olarak, neleri ( kalite, verimlilik, yeni müşteri, patent vb ) özendirmek istediğinize karar verip, o alanlarda kullanabilirsiniz. Her dönem farklı özendirici alanlarda kullanabilirsiniz

Bağlılık ve elde tutma amacıyla ( kıdeme göre artan modeller ) kullanabilirsiniz.
Yetenekli personel ve kilit personel için ortaklık payı modelleri ile entegre ederek hem şirket içi girişimciliği başlatırsınız hemde bu kişilerin rakiplere geçmesini önlersiniz.

Eğitim ve gelişim sistemlerinde özellikle akademi , iç eğitmen ve mentorlük programlarında çok etkili kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak her sektörde ( kamu ve özel ) BES'e geçerken İnsan Kaynaklarını geliştirmeyi de tercih edin. BES şirketi seçiminde, bu destekleri sunanları tercih ederek ilerleyin.

Kolay gelsin.

Yücel
http://insankaynaklarideneyimleri.blogspot.com.tr