23 Ocak 2017 Pazartesi

İşsiz kalanlar ne yapmalı? ( 1 - Orta yaş işsizler )

Son dönemde değişik sebeplerle işini kaybedenlerin sayısı çok fazla. Ayrıca iş hayatına yeni katılacak gençler var. Buna dönemsel işsizler ve iş aramaktan vazgeçenleri de eklediğimizde rakam yükseliyor. Peki bu kadar işsiz varken, nasıl iş bulacağız?

Öncelikle çalışanlar için bir önerim var. İşinizden ayrılmayın. Teklifler beni bekliyor, çevrem çok geniş, hemen iş bulurum hayallerine kapılmayın. Özellikle 40 yaş üstündeyseniz, var olan işinize sahip çıkın.Gelen tekliflere de garantili bir şirket değilse sıcak bakmayın. 40 yaş üstü, yani orta yaş işsizliği gittikçe artıyor. Bu grup için yeni iş seçenekleri çok azalıyor. Ayrıca ben alanımda çok iyiyim, ayrılayım kendi işimi kurup daha çok kazanayım diyorsanız da dönem uygun değil. Yeni işinizi kurmadan, size işini kur seninle çalışayım diyenlerle sözleşmenizi işinizi kurmadan yapın.

Diğer bir nokta. Orta yaş işsizlerin birde unvan takıntısı var. Her zaman bir veya iki alt pozisyona evet demeye hazır olun. Genel müdür yardımcısı veya eş düzey pozisyonlarda işsiz kaldıysanız müdürlüğe evet demeye kendinizi hazırlayın lütfen. Bunu bir ego veya imaj veya gurur problemine dönüştürmeyin. Aynı şekilde müdür veya şef düzeyinde işsiz kaldıysanız kıdemli uzman / mühendis veya uzman / mühendis pozisyonlarına evet diyebilmelisiniz. Önemli olan bir işe girerek sahada ve oyunda kalmanız.

Birde iş beğenmeme durumu var. Orta yaş işsizlere önerim, size gel bizimle çalış diyen şirkete hemen evet deyin lütfen. Biraz düşüneyim demeyin. Unvan veya maaş pazarlığına girmeyin.Unutmayın teklifler kapıda sizi beklemiyor. Hem de istendiğiniz yere evet demek sizi rahatlatır.

Orta yaş işsizleri için diğer seçenek danışman gibi yarı zamanlı çalışmak. Bu konuda size ihtiyacı olan daha çok olabilir. Özellikle gene size sunulan teklifi pazarlık yapmadan kabul edin. Danışmanlıkta bir iş diğerini getirir. Küçük şirket büyük şirket diye bakmayın lütfen. Ölçek takıntınız önünüzü tıkar. Ayrıca danışmanlık için şehir tercihinizde olmasın. Her yere gidebilin.

Hiç bir yer olmadı ise, bir arkadaşınız veya dostunuzun yanına gidin ücret beklemeden çalışın. Ev ortamından mutlaka çıkın. Ücretsiz kurslar ve toplantılara katılın.Çevrenizi genişletin. Yeni tanışacağınız herkes size bir kapı için şans yaratabilir. Çok önemli bir nokta; iş aradığınızı tüm çevrenize söyleyin.Tüm tanıdıklarınıza yardıma ihtiyacınız olduğunu söyleyin.

Son nokta, yeni girdiğiniz işte kalmanız için, çatışmacı değil uzlaşmacı olun, öğrenmeye ve şirkete katkınızı yükseltmeye açık olun. Bilgi, deneyim , okul gibi ayrımcı söylemlere girmeyin. Burası benim için ufak kalıyor, büyük yerlerin oyuncusuyum aslında gibi davranışlar sergilemeyin.Ekmek yediğimiz her yer bunun karşılığını almalıdır. Kalıcı olma duygusu ile hareket ederseniz, uzun süre istenen ve sevilen birisi olarak devam ederseniz.

Devam edeceğiz.

Yücel