2 Şubat 2017 Perşembe

İş Bulmak İçin Öneriler-1

Bir beyin avcısı olarak, zaman zaman "gerçekten iş arıyorlar mı?" sorusunu bana sorduran, yapılmaması gerektiğini düşündüğüm davranışlarla karşılaşıyorum. Bir uzman gözüyle, iş bulmak isteyenlerin yapmaması gereken şeyleri, kısaca hatırlatmak istiyorum.

1- Sizi görüşmeye davet eden şirket veya danışmanlık şirketlerinin görüşme teklifini kabul edin. ( Ben size ne zaman cv göndermişim, bana nasıl ulaştınız, bi düşüneyim, bu ara çok yoğunum demeyin lütfen.)

2- Hangi pozisyon için davet ediyorsunuz ? sorusunu telefonda veya mailde ısrarla sormayın.( Alanınızı daraltmış olmayın. Sizi davet etmişlerse bunu tanışma fırsatı olarak görün. Şirketlerde çoğu zaman duyurulmayan yeni pozisyonlar,ayrılması planlanan kişilerin pozisyonu veya yeni yapılanmalardan kaynaklı pozisyonlar olur.)

3- Danışman şirket aramışsa "şirket ismi vermezseniz gelmem" demeyin. ( Ben her şirketle görüşmeye gitmem, değmeyecek bir şirketse niye geleyim cümleleri kurmayın. Şirket ismi bazen sadece görüşmede paylaşılmak zorundadır.)

4- Şirketler veya danışmanlarla görüşmeyi zaman kaybı görmeyin. ( Görüşmede olumlu izlenim bırakırsanız, sonraki dönemde çıkacak size uygun pozisyonlarda, hızla kısa listeye girme şansı elde etmiş olursunuz.)

5- Size önerilen randevu tarihlerinden birisini mutlaka kabul edin. ( Sizinle tanışmak için şirket veya danışman tarafında da bir organizasyon yapıldığını unutmayın. O tarihler dışında tarihler isterseniz, belki doğru kişi ile görüşme şansını kaybetmiş olabilirsiniz.)

6- Israrla kurumsal veya global şirket isterim demeyin. ( Bazen adını daha önce duymadığınız bir şirket, kobi ölçeğindeki bir şirket veya bir aile şirketi size hayatınızın en mutlu işini sağlayabilir.) 

7- Sunulan olanakları,ücret paketini öğrenmeden gelmem demeyin. ( Şirketlerin bir kısmında ücret sistemleri oturmuş durumdadır, siz az veya çok isteseniz de ücret paketi bellidir. Ama görüşmede beğenilen adaylar için her zaman bir esneme payı vardır. Siz görüşme performansınızın yüksek olmasına odaklanın.)

8- Görüşmelerde sizi mülakata alan kişiler bazen sizden daha genç veya deneyimsiz olabilir.Bunu problem yapmayın. ( Bu aslında sizin için fırsata dönüşür. Görüşmeyi siz yönetirsiniz.)

9- Sektör konusunda esnek olun. ( Özellikle yukarıya doğru ilerledikçe, sektör bağımsız bir profil olmaya çalışın ki oyun alanınız genişlesin.)

10- Unvanlara çok takılmayın. İçeriğe odaklanın. ( Özellikle ülkemizde unvanlarda bir karmaşa ve eşleşmeme durumu var.Örnek bazı yerlerde "sorumlu unvanı müdür düzeyinde" bazı yerlerde "ilk başlayan düzeyinde" kullanılıyor. Koordinatör bazı yerlerde "müdür üstü" düzeyde, bazı yerlerde "müdür altı" pozisyonlanıyor.)

11- Kendi "Sosyal Medya Referans Araştırmanızı" kendiniz yapın.( Adayları görüşmeye davet etmeden önce "sosyal medyada neler yapmışsınız bakılıyor. Bu nedenle linkedin, facebook, instagram, youtube, twitter ve bloglar da neler paylaşmışsınız "yazılarınız+yorumlarınız+fotoğraflarınız" sizi nasıl yansıtıyor bir bakın lütfen. ) 

Devam edeceğiz.

Yücel
http://insankaynaklarideneyimleri.blogspot.com.tr