12 Şubat 2017 Pazar

Yeni mezunlar için işe girmenin ipuçları

Türkiye'de geçen yıl yaklaşık 800.000 ( sekiz yüz bin ) kişi, üniversiteden yeni mezun olarak iş piyasasına çıktı. Hepsine iş olanağı sunabiliyor muyuz? Hayır sunamıyoruz. Haziran'da mezun olup izleyen ilk üç ay içinde işe girme oranları düşük.İlk mezun oldukları yıl istedikleri alanda işe girenler ise bence şanslı. Çünkü her yıl mezun olanlara, geçmiş yıldan işe giremeyenler ekleniyor ve rekabet artıyor. Ayrıca lise mezunlarının rekabetini unutmayalım.Yani yeni mezunlar için ekmek aslanın ağzında değil, midesinde.

Peki yeni mezunlar ve mezun adayları işe girmek için neler yapmalı? Yeni mezunlara ve üniversitede okuyanlara önerilerim.

1- İş aramaya 3.sınıfta başlayın. 3 bitti ise 4.sınıfta başlayın. ( Üniversite'de okurken part time veya stajyer olarak çalışmak için başvurular yapın. Hiç çalışmamış olmak dezavantajdır. Okul bitsin birkaç ay dinleneyim moduna hiç girmeyin. )

2- Staj yaptığınız veya part time çalıştığınız şirketler ilk baş vuracağınız yerler olsun. ( Şirketlerin işe devam et önerileri olursa hemen kabul edin. Hatta siz kalmak istiyorum diye konuşun.Şuan part time veya stajyer olarak çalışıyorsanız, kalma çabası için şimdiden harekete geçin, haziranı beklemeyin. )

3- Tek bir sektörle sınırlı kalmayın. ( Sektör önceliğiniz olmasın. yani finans alanında işe girmek istiyorsanız, her sektörde finans,mali işler bölümleri olduğunu unutmayın. aynı şey pazarlama,satış,lojistik,üretim,insan kaynakları kısaca hemen her sektörde başlamaya açık olun. Alanı genişletin.)  

4- Büyük şirket, yabancı şirket, kurumsal şirket ve ünlü şirket gibi sınırlamalar yapmayın. ( Önceliğiniz işe girmek olsun.Kariyerinizin ilk üç yılı öğrenme yılları. İşi  öğreniyor olacaksınız. Kobi de olur, patron şirketi de olur, bu şirketlerde az elemanla çalışma tercih edildiği için, çok iş verilir ve kısa sürede pişer ve kendinizi gösterme şansını yakalarsınız.)

5- İşe girmek için tüm tanıdıklarınızı kullanmaktan çekinmeyin. ( Herkes iş aradığınızı bilsin, tanıdığın tanıdığı bazen çok kapı açar. Referans hala her ülkede çok etkili bir yol.)

6- Standart cv'ler veya kariyer siteleri üzerinden doldurup yaptığınız başvurular size avantaj sağlamaz. ( Cv'nizde başvurunuzda rakiplerinizden farklı olsun.Öne çıkmanı, aradan sıyrılmanın ve mülakat yakalamanın en iyi yolu budur. )

7- Sosyal medyada rakiplerinizden farklı olduğunuz gösterin. ( Beyin avcıları ve insan kaynakları bölümlerinin ilk baktığı yer,referans noktanız sosyal medyadır. Davet edilmenizi de sağlayabilir, elenmenizi de neden olabilir. )

8- Ücretsiz olan tüm konferans ve toplantıları takip edin ve katılın.( Ücretli olanlara bile öğrenci kontenjanından katılmayı deneyin.Konferanslarda dinleyeceğiniz ve tanışacağınız kişiler, sizin şirketlere giriş kapınızın çilingiri olabilir. Herkesle tanışmaktan çekinmeyin. İş aradığınızı da söylemekten çekinmeyin. )

9- Sizi davet eden her şirketin mülakatına mutlaka gidin. ( Yani şirket veya pozisyon seçmeyin. Hatta şehir ve ülke bile seçmeyin.Esnek olun.)

10- En çok alım yapılan pozisyonları tercih edin. ( Satış en çok alım yapılan iş alanıdır. Satış CEO'luğa giden yolun en etkili ilk basamağıdır. Satışta başlamayı red etmeyin. Çok şey öğretir. )

11- Şirketin sunduğu ücret paketini kabul edin. ( Size ücret sorulursa, şirketin önereceği ücret paketini duymak istediğinizi söyleyin. Şu rakamın altını istemiyorum cümlesini sözlüğünüzden çıkarın. )

12- Bu arada pozisyon takıntınız olmasın. ( Eleman, sorumlu, temsilci, uzman, memur veya başka bir şey. Önemli değil. Şirketin kapısından bir kere girin, unvan ve pozisyon gelecektir.)

13- Mülakata gideceğiniz şirketi çalışın demeye gerek yok.( Çalışın. İnternetten şirketin web sitesi, sosyal medya aktiviteleri, üst düzey yöneticileri , rakipleri, sektördeki yerleri vb herşeyi okuyun ve not alın.)  

14- Şirketin kendi sitesi veya kariyer sitesi üzerinden başvurdunuz.Beklemeyin. ( Sizi o şirkette en hızlı mülakata alacak, bağlantılı kişileri bulmaya çalışın. Şirket yöneticilerinin konferanslarını takip edip, başvurduğunuzu söyleyin. Sosyal medya hesaplarından veya email adreslerinden de başvurunuzu iletin. )

15- Kapanmış ilanlara da cvnizi gönderin. ( Pozisyonlar kapanmış ta olsa, her an açılabilir, seçilen adaylardan vazgeçen olabilir. Cvniz masada olsun.)

16- Tam zamanlı iş bulamıyorsanız part time veya stajyerliği de kabul edin. ( Mezun oldum, bunun için mi okudum gibi  düşünmeyin. Stajyerliği şirket düşünmüyorsa bile düşündürün, içeri girin.)

17- Mülakatta rol yapmayın. ( İstekli olun, samimi olun, işe girmek istediğinizi karşı taraf anlasın.Sizde olmayan özellikleri varmış gibi yapmayın.)

Devam edeceğiz.

Yücel