1 Mart 2017 Çarşamba

Sıfır İşsizlik Olur mu?

Evet olur.

Çalışmak isteyen herkesin işinin olması mümkün. Hemde ülke farkı gözetmeksizin bunu sağlayabiliriz.ABD,Rusya,Brezilya,İspanya,Pakistan,Kenya veya Türkiye bunu yapabilir. Nüfusun az veya çok olduğu, ekonominin neye dayalı olduğunu da engelleyici değil. Mevcut durumdaki ekonomik varlıkları da engel değil.

Kuzey Avrupa ülkeleri ( Norveç,İsveç,Danimarka,Finlandiya ) bu yaklaşıma örnekler sunuyor. Japonya, Güney Kore,İsviçre eklenecek ülkeler.

Sıfır işsizlik olması öncelikle ülkenin kaynaklarının kullanımını ile ilgilidir.Ülke olarak hedeflerinizle ilgilidir. İnsan onuruna yakışır kalitede bir hayatı tüm vatandaşlarınıza sağlayıp sağlamamakla ilgilidir. Ekonomide girişimci özgürlüğü sağlayıp sağlamamakla ilgilidir. Özgürlüğü savunacak kural ve ilkeleri koyup, denetimli ama eşitlikçi ve özgür ekonomiye saygı duymakla ilgilidir.

İşsizliğin yüksek olduğu ülkelerde, işsizlik politik bir tercihtir.Çünkü işsizlik kullanılabilen bir sosyal politika aracıdır. İşsizlere uzun süreli verilen sosyal yardımların çoğu bağımlılık yaratmak amacıyla kullanıldığında, bir grup buna alışır ve çalışmak yerine devamlı bu yardımları sunacak politik tercihleri tercih eder. Çalışanlar çalışmak istemeyen ( iş arayıp bulamayan değil ) bu kitleyi taşımak zorunda kalır. Çalışma yaşı içinde olanların, iş gücüne katılım oranı %50. Bu oranı kabullenirsek olmaz. Çalışan kitle, çalışmadan yaşamak isteyen grupları fonlamak yerine, iş hayatının içine çekmeli.

İşsizlik kader değil tercihtir.Türkiye'de hepimize yetecek kaynak,bilgi ve beceri var. Güçlü bir politika ile sadece bir yıl içinde tüm işsizlerin iş sahibi olması mümkün. Sadece tarım eko-sistemimiz bile bunu sağlamaya yeter.

Türkiye'yi yönetenler veya yönetmeye aday olanlar bugün karar verse, bir yılın sonunda ekonomik büyüme %10'lara ulaşır. Sıfır işsizlik ile ikinci yılımızda yurt dışından işçi transferine başlarız.Dünyanın çekim merkezi haline gelmek istiyorsak bu mümkün.

Kuralları eşitliği koruyacak şekilde tanımlanmış, özgür ekonomi artı iyi planlanmış ve iyi uygulanmış iş modelleri ile Türkiye'de sıfır işsizlik olur.

Yücel
http://insankaynaklarideneyimleri.blogspot.com.tr