13 Mart 2017 Pazartesi

GİRİŞİMCİ ÖDÜLLERİ KİMLERE VERİLMELİ?

Girişimci ödüllerini alan kişilere baktığımızda, kendi içimizde bir tartışma yaşamaya başladık.Gerçek girişimci bu kişiler mi? diye. Farklı görüşler çıktı. Beraber tartışalım istiyorum.

Öncelikle "girişimci kimdir?" diye Google'da arattığımızda gelen tanımlardan birkaçını aşağıda paylaşıyorum.

İlk tanım TDK ( Türk Dil Kurumundan )İki farklı tanım yapmış.1. isim Üretim için bir işe girişen, kalkışan kimse, müteşebbis.2. Ticaret, endüstri vb. alanlarda sermaye koyarak girişimde bulunan kimse, müteşebbis.               

Diğer tanım İstanbul Üniversitesinden.Girişimci, mal ve hizmet üretimi yapabilmek için, üretim öğelerini en iyi koşullar altında bir araya getiren kişidir. Riski üzerine alarak, başkalarının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, üretim öğelerinin alımını yapar, bunların bir araya getirilmesi imkanını sağlar. ttm.istanbul.edu.tr

Şimdi Girişimcilik Ödülü alan kişileri Google da aratalım. Bir Türkiye'den , birde İngiltere den iki sonucu buraya taşıyorum.

-Adana Rotary Kulubü,Ali Sabancı'ya Yılın Girişimcisi Ödülü verdi.( Ali bey Sabancı'dan eski patronum.)

-İngiltere Parlamentosu’nda temsil edilen tüm partilerin temsilcilerinin üye olduğu ‘Girişimci Parlamenterler Grubu’ himayesinde verilen girişimcilik ödülü,Tata Group CEO’su Ratan Tata ile Tesco CEO’su Sir Terry Leahy’ye verildi.( Bu ikili ile tanışmıyorum. )

Buna benzer çok sayıda örnek var.

Bu kişilere Girişimcilik ödülü vermenin kriteri sermaye koyarak risk almaları. Peki bu ödüllere bu kişilerin ihtiyacı var mı? Hayır yok.Yeni girişim fikri olanları cesaretlendiren bir ödül mü? Bence değil. Bu kişilere "Yılın İş İnsanı" ödüllerini verebilirsiniz. Başka bir ülkede tutmuş bir işi "Başarıyla Uyarlama Ödülünü" verebilirsiniz.Yılın "Melek Yatırımcısı" ödülünü verebilirsiniz. Ama girişimci ödüllerini ailelerinden kalan sermaye veya üst düzey yöneticilikten aldıkları yüksek primlerle iş kuranlara vermeyelim. 

Girişimcilik ödüllerini kıt  kaynakları ile fikirlerini hayata geçirenlere verelim. Yaş kriteri de koymayalım. Her yaştan gerçek girişimcileri vitrine taşıyalım, onurlandıralım ve cesaretlendirelim ki diğer girişimcilere de örnek olsunlar. Devlet desteklerini onlara daha çok verelim. Bir-1 dev şirket yerine Bin-1000 girişimciye destek verelimki yeni dev şirketler doğsun. 

Gerçek girişimcileri alkışlayalım.Onları sahneye taşıyalım.Onlar vitrine çıksın.Onlar heyecandan ağlasın. Onları dergilerin kapaklarına, televizyon programlarına taşıyalım.
Sermayesi olan girişimci  iş insanlarını da, bu gerçek girişimcilerin elinden tutmaları durumunda daha çok alkışlayalım.Her seferinde daha daha çok alkışlayalım.