5 Mart 2017 Pazar

Yeni Nesil İnsan Kaynakları Yönetimi

Her şey çok hızlı değişiyor. Değişimin hızı politik, sosyal, ekonomik ve teknolojik alanlarda şiddetli hissediliyor. Sınırlar ortadan kalkıyor. Her bilgi herkese ulaşılabilir hale geliyor. Bunu sağlayan yeni dünya devletinin adı GOOGLE.

Bu dört boyutlu değişim, şirketleri çok etkiliyor. Şirketlerin yapısal tasarımı değişmek zorunda kalıyor.Doğal olarak insan kaynakları yönetimini de değişmeye zorluyor. Organizasyon şemaları değişmek zorunda kalıyor. Klasik organizasyon şemaları, bölümler, unvanlar, iş tanımları ortadan kalkıyor. Yeni şirketlerde bunların yerini başka boyutlar almaya başladı.

İnsan kaynaklarının misyonu değişiyor. "Patroncu İnsan Kaynakları" dönemi bitiyor. Çünkü patroncu insan kaynakları, değişimin yenilikçiliğinin, iş modeli ve kültür değişimin önündeki en büyük engel olmaya başladı. Yukarısı böyle istiyor artık çalışmıyor. İş yaşamındaki devrim aşağıdan gelmeye başladı ve yukarıyı değişime zorluyor.

Yeni nesil iş gücü bildiğimiz gibi değil. Devrimci, anarşist,pozitif ukala, dik, inatçı, global bilgiye açık, pes etmiyor, yanlışa yanlış diyor, doğru için kıvırmıyor ve adaleti sadece kendisi için değil herkes için istiyor. Her şeyi istiyorlar, aceleleri var, kül yutmuyorlar ve mış gibi yapmıyorlar.

Bu nedenle İnsan kaynakları yönetimi evrilmek zorunda. Yeni Nesil İnsan Kaynaklarına İK 5.0 diyeceğiz. Endüstri 4.0 dan bir adım ötede olmak zorunda olduğumuz için. Çünkü insan bilgeliği bir adım önde gitmek zorunda olduğu için.Geleceği yaratacak olanlar İnsan kaynakları kanalıyla şirketlere ulaşacaklar.İnsan kaynaklarında kavramlar ve uygulamalarda devrim yaşanmak zorunda kalınacak.

İK 5.0'da eleman seçimi farklılaşacak. Herkes en iyi yetenekleri bulmak ve kapmak isteyecek. Kapmak için ücret sistemleri değişecek. Performansa farklı baktıkları için performans sistemi ters yüz edilecek. Eğitim ve gelişim ters yüz edilecek. Kariyer planlama ve yedekleme ters yüz edilecek. Bağlılık bildiğimizin çok dışındaki faktörlerle sağlanacak. Yöneticilik ve liderlik ters yüz edilecek.

İnsanlığın, dünyanın ve şirketlerin değişimine yön verecek "Yeni Nesil İnsan Kaynaklarına yani İK 5.0" a hazır mısınız?  

Yücel